Pampeliškový med
První sklizeň ze sadu. Všude samá pampeliška, tak nešlo odolat. Než vytáhnu sekačku, obcházím trávník a trhám ty nejhezčí květy. Vařit budu až doma. Na Pekárně zatím nespíme. Všude v domě se stále drží zima. Ale lepší se to. Větráme jak to jde a teplo se pomalu dostává i dovnitř.
Letošní recept jsem našla narychlo na internetu - uvařím menší dávku:
Potřebujeme: 400 květů pampelišek, 2 l vody, 3 bio citrony, 2 kg krystalového cukru
Postup: 1/ Květy zbavíme hmyzu a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené citrony a vaříme 15 minut. Potom odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.
2/ Druhý den přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme 1,5 hodiny, než se začne med táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu. Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.
Někde jsem četla, že se přidává i meduňka. Příště zkusím. Musím si to zapamatovat.
Med je hotový. Je krásně voňavý a chutná. Budeme ho ochutnávat i na akcích v muzeu. Třeba na lívancích.